torsdag 31. mars 2011

Kontraster

I Kina er prisveksten stor, mange klarer ikke å henge med. Dette får konsekvenser. De siste årene har mange mennesker kommet seg ut av fattigdommen. I det siste har prisveksten vært så stor at inntektene for mange grupper ikke klarer å henge med. De som er i fast jobb, de er heldige. Det er mangel på arbeidskraft i dette landet. I dag skulle 10 nye operatører begynne hos oss. Etter noen få timer stakk de. Jobben passet dem ikke, de hadde vel fått et bedre tilbud et annet sted. Dersom lønnsveksten er like stor som nå så tar de igjen Norge på 25 år. Den mest arbeidsintensive industrien flytter da også ut av Kina til lavkostland som Vietnam og Indonesia.
For funskjonærer er forskjellene til enda mindre, om 15 år har de samme nivå som hjemme i Norge.
I morgen starer qingming festivalen. Barna har fri en uke fra skolen, jeg har to dagers fri. Vi skal til Beijing for å se på severdigheter samt slappe litt av, flott hotel egen guide og bil med privatsjåfør. Siste dag på skolen var uniformsfri, med en betingelse. De måtte kle seg ut som en supporter. Her er et bilde av de håpefulle, tatt i morges. Andreas er en røvergutt, i gang med å lage kaninører på Aurora. Apropos kaniner: Adrian er født i kaninens år som egentlig skal være harens år. Kaniner og harer er nesten det samme, så i vesten har hare blitt til kanin.

søndag 27. mars 2011

Konfirmasjon


På lørdag så bakte jeg muffins. Dette var første gang jeg har bakt kake på virkelig lenge. Hilde og barna var litt skeptiske, de måtte prøvesmake både en og to stykker før de var godkjent. Muffinsene var til kirkekaffen etter Auroras konfirmasjon.

I dag var den store dagen, Aurora nettkonfirmanten. Hun gjorde alle forbredelser til konfirmasjonen på nettet, åtte innleveringer. Om hun hadde villet  kunne hun også ha deltatt på en konfirmasjonsleir i Malaysia, for alle norkse konfirmanter i det fjerne østen.  
På bildet mottar hun velsingnelsen av sjømannspresten. Hun var eneste konfirmant i dag. Hun var virkelig i sentrum. Et lite lag holdt vi også etterpå, kinesisk mat. En ganske så anderledes konfirmasjon enn det hennes norske venner har. Detet blir et minne for livet. I dag fikk vi også skikkelig vår, 18 grader og blå himmel. Trærne blomster så fint her nå. En fin ramme for konfirmanten. Ny kjole hadde hun også fått sydd seg for anledningen,  flott jente. 
Ingen av barna hadde deltatt i en konfirmasjon før. De viste ikke helt hva dette gikk ut på. Når guttene etterhvert skjønte at det også fulgte gaver med, da ble det hele plutselig veldig interessant. Nå kan de ikke lenger vente til det er deres tur. 

søndag 20. mars 2011

Koffeinfri kaffe

Dagens innlegg kan være en liten hyllest til moderne teknologi. Jeg har kjøpt meg en kaffemaskin, en slik moderne en som bruker kapsler. Den er veldig enkel i bruk, fyll på vann, sett i en kapsel  og trykk på en knap. Så, vips får jeg en kopp med deilig kaffe. Denne maskinen var ikke veldig enkel å anskaffe, kun en butikk i hele Shanghai og ingen rundt Suzhou selger den. Prisen viste seg også å være høyere enn hjemme i Norge.  Hva gjør man ikke for litt god kaffe?
Dette er symptomatisk for livet i Kina. Mye transport, for å få tak i det man er vant til fra Norge må mange butikker besøkes. Disse butikkene ligger heller ikke ved siden av hverandre.
Når man kjøper en slik kaffe maskin så følger det med mange forskjellige typer kaplser, også koffeinfri. Mens jeg skriver på dette innlegget så nyter jeg en god kopp koffeinfri kaffe. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle si det. Faktum er at denne koffeinfrie kaffen er mye bedre en mye annen kaffe jeg har smakt, det er mye dårlig kaffe som blir servert rundt omkring. Detet blir en liten hyllest til moderne teknologi. De klarer å trekke ut koffeinen uten å ta med seg for mange av smaksstoffene. Men kaffe laget på kapsler med koffein er dog bedre. En annen fordel med denne kapsel maskinen er at man kan ha forskjellig kaffe fra gang til gang, større variasjon.
Jeg avslutter dagens innlegg med noen bilder fra Suzhou. Ingen bilder av kaffe maskinen, George Clooney tar seg mye bedre ut enn meg sammen med den.
I Suzhou så har mange pensjonister jobb som gatefeier/gartner for å spe på pensjonen (som er lav). Arbeidet er ikke hardt, det virker som om de gamle også setter pris på det sosiale som følger med et slikt arbeide.
Det siste bildet er fra et sykkel-verksted. Vi fikk reparert vår elektriske moped her.



lørdag 12. mars 2011

Samfunn i endring

Min barn lurer på hva pappa gjør på jobben. Hva er egentlig arbeidsoppgavene til en sjef? Sitter jeg på kontor hele dagen? Jeg forklarer dem alt hva som skjer på fabrikken, og hvordan jeg er involvert i alle disse prosesser og hendelser.
Noe av det jeg gjør synes de er rart, skal pappa lære bort orden og renhold? På fabrikken har vi hatt en innleid selskap som står for vask av lokalene. Jeg har lenge klaget over deres dårlige jobb. Skrivepultene er støvete, tykke lag med møkk på toppen av skapene. Jeg var ute på en tredagers tjenestereise. Da skulle de prøve å gjøre et inntrykk på meg. De bestemte seg for å olje de gulvene de trodde var laget av tre. Det ble et skrekkelig søl, og folk skled bortetter laminat gulvet og ramlet i gulvoljen. Nå har vi bestemt oss for å ansette vår egen bøtteballett, og de skal få skikkelig opplæring. Det samme opplever vi hjemme, vi må også lære opp hushjelpen vår til å vaske.
De fleste kinesere som er over 35 år har vokst opp i fattigdom. Det er bare 30 år siden at Kina åpnet opp økonomien sin. Mange av mine medarbedere ser opp til Mr. Deng på grunn av det. De har fått det mye bedre. De økonomiske reformene startet i Guangdong. For 20 år siden var området rundt Shanghai bare jordbruksland. Folk var fattige og bodde i enkle hus. Tankesettet til kinesere endrer seg ikke like fort som samfunnet. Jeg tror at dette er grunnen til mange av de pussighetene vi opplever. Noe av dette er morsomt og noe krever litt tilvenning.
Trafikken er et annet godt eksempel, i løpet av kun få år så er byene blitt full av biler og mopeder. Det tar tid før alle vet å oppføre seg i trafikken. Her  kjører man mot kjøreretningen, fotgjengere valser over motorveien for å krysse den og sikkerhets sele er fremmedord. Kinesere er ikke vant til dette, de oppfører seg som om de er alene. Byplanlegging i Kina har så lang vært inspirert fra USA, store avstander så det er bil som gjelder. Dette er heldigvis også i endring. Shanghai har fått et veldig bra Metro nettverk, til og med i Suzhou bygger de linjer. Den første åpner til høsten.

torsdag 3. mars 2011

Team building

Noen vil kalle det ferietur med jobben. Det kan også kalles sosialisering. En dag arbeidsmøte og en dag for å se på severdigheter. Det er en grei måte for meg å bli kjent med mine medarbeidere. Vi omgås ikke privat. Dessuten er det den måten det gjøres på her. When in Rome ...
Vi tok fly til denne byen, 宜昌 YiChang. Fine klippeformasjoner og verdens største demning. Om sommeren er det fullt av turister her som tar elvecruise. Nå var det heldigvis nesten bare oss. Alt i alt en vellykket tur. Det er lettere å konsentrere seg om de mer langsiktige oppgaver når man reiser bort. Til slutt et bilde. Vi var litt uheldige med været, tåkeskyer, litt regn og bare fem grader.
Det har vært meget hektisk på jobben siden vi kom tilbake fra ferien vår. Vi forbreder 5S sertifisering, teambuilding og besøk til Jotun fabrikken i Guangzhou. Der har de fruktrær inne på fabrikk området. Nå er mangoen moden og kan nytes i pausen.  Mango gror ikke hos oss i Shanghai området, men vi kan kanskje ha noen andre frukt trær. Fabrikkområdet vårt er stort med mye grønt innimellom. Noen har palmer her, med det er egentlig for kaldt. Nå i vinter har de pakket dem inn for de ikke skal fryse.